Občanov Cinobane a Málinca čaká kvôli pomenovaniu ulíc zmena dokladov

08.01.2013 Poltár

Cinobaňa/Málinec 8. januára (TASR) - Obyvateľov dvoch susediacich obcí okresu Poltár - Cinobaňu a Málinec, čaká v najbližších mesiacoch povinnosť zmeniť si osobné doklady. Zastupiteľstvá oboch samospráv totiž schválili pomenovanie ulíc. Pred tým sa všetci v dedinách orientovali len podľa súpisných čísel.


V Málinci by takto malo dostať meno 24 ulíc a v Cinobani 14. V tejto obci bol pôvodný návrh pomenovať dokonca až 29 ulíc, názvoslovná komisia však nakoniec akceptovala mnohé pripomienky občanov a tak ulice v častiach Katarínska Huta a Turíčky ostali bez mena.

"Názvoslovná komisia, ktorú sme zriadili začiatkom minulého roku, určila názvy ulíc najmä podľa historických súvislostí, významných osobností spätých s našou obcou a tiež podľa pomenovaní, ktoré sa s tou ktorou ulicou spájajú už od nepamäti," povedal TASR starosta Cinobane Jozef Melicher.

Niektoré staré, ľudové názvy však medzi obyvateľmi neprešli a ulice nakoniec dostali viac-menej jednoduché mená, napríklad Kvetná, Lúčna, Poľná, Potočná.

Starostu však mrzí, že ľudia sa negatívne postavili aj k pomenovaniu vynoveného námestia, ktoré sa podľa návrhu malo volať Masarykovo. Prvý československý prezident totiž dedinu svojho času navštívil. "Námestie takto ostane len námestím," konštatoval.

V susednom Málinci vychádzala názvoslovná komisia tiež z historických pomenovaní, ktoré sa v dedine prenášali z pokolenia na pokolenie. Okrem Hlavnej, Školskej či Kostolnej ulice vznikne ale napríklad aj ulica Na Vinici, keďže tam kedysi boli početné viniče a tiež časť pomenovaná Salaš, kde sa dodnes pasú a chovajú ovce.

Podľa starostu Igora Čepka celý proces osadzovania desiatok nových tabúľ na začiatkoch a koncoch ulíc a stoviek nových čísel, by chceli zvládnuť do leta. Nové názvy ulíc s číslami domov chcú už v najbližších dňoch zaslať všetkým dôležitým úradom a inštitúciám a v dohľadom čase informovať aj občanov o potrebe zmeniť si osobné doklady.

Pomenovania ulíc prinesú obciam nielen spriehľadnenie územia, ale aj náklady, ktoré musia vynaložiť. Starostovia ich odhadujú na tri až šesť tisíc eur.

Cinobaňa a Málinec patria spolu s Kokavou a Kalinovom k najväčším obciam okresu Poltár. Cinobaňa má asi 2300 obyvateľov, Málinec približne 1460. Záchranka, poštári či hasiči vyhľadávali dodnes tamojších obyvateľov len podľa čísel domov. V niektorých miestnych častiach sa však čísla opakujú a neraz tak vznikali problémy s vyhľadávaním občanov, najmä keď sa jednalo o záchranu ich života.
 

Vyberte región